jul 04

Jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan

Wat was ik verbaasd toen ik als 18-jarige in de schoolbanken van Hogeschool Utrecht terechtkwam en bij studenten in de klas kwam die al 25, 26 jaar oud waren en net als ik begonnen aan het eerste lesjaar HBO Accountancy.

Eentje was zelfs al aan zijn zevende studie begonnen. Een raar fenomeen wat ik totaal niet kende. Ik wist van jongs af aan al wat ik wilde worden en ik heb in één rechte lijn de studies gevolgd om te komen tot wat ik voor ogen had: accountant (voor sommigen niet te begrijpen, ik weet het). Na een tijdje doorvragen bij mijn medestudenten merkte ik ook wel dat ze genoten van het studentenleven en het nog te vroeg was om een studie serieus op te pakken.

Inmiddels ken ik ook de verhalen van mensen die echt zoekende zijn in wat ze gaan doen en of willen worden. Een vriend van mij is geswitcht van vrachtwagenchauffeur naar elektricien. Een andere van kok naar elektricien. Soms gebeuren er dingen in het leven die een ommezwaai noodzakelijk maken. Een veranderende gezinssituatie, geen motiverende baan, issues qua gezondheid. Vaak gaat die ommezwaai vervolgens gepaard met nieuwe studies om jezelf op een ander vakgebied te ontwikkelen. Doe het! Ik moedig het alleen maar aan.

‘Ik wist van jongs af aan al wat ik wilde worden en ik heb in één rechte lijn de studies gevolgd om te komen tot wat ik voor ogen had: accountant’

In ons vakgebied moet je altijd bijblijven, de wet- en regelgeving verandert met de dag. Wij zullen dan ook veroordeeld zijn tot een leven lang studeren. Vind ik dat erg? Nee, totaal niet! Het houdt je scherp. Feit is wel dat je nooit te oud bent om te leren. Ik heb het jong geleerd, maar dat is ook geen garantie dat ik het op oude leeftijd nog steeds doe. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet. En daarin kan een nieuwe studie helpend zijn. Een werkgever moet dat ook zeker blijven stimuleren, welke functie of welke leeftijd je ook hebt. Het is in de huidige markt bijna een must om je medewerkers bij je te houden. Uiteindelijk is stilstand echt achteruitgang. En daar wordt geen enkele onderneming beter van.

Klik hier om de PDF te lezen

DANNY BOERE IS ONDERNEMER. IN HET DAGELIJKS LEVEN IS HIJ ACCOUNTANT, BELASTINGADVISEUR EN VENNOOT BIJ OUDSHOORN & SCHOE ACCOUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS B.V. IN ZIJN VRIJE UREN BESTEEDT DANNY VEEL TIJD AAN VRIJWILLIGERSACTIVITEITEN. MOTTO: ALLES WAT JE GEEFT, KRIJG JE EEN KEER TERUG.

DBOERE@OUDSHOORNSCHOE.NL
0348-418816