Downloads  –  Nieuwsbrief  –  Zoeken

Fiscaal nieuws

Home / Nieuws / Fiscaal / ….

Correctie kantoorkosten

Het kantoor van een man-vrouwfirma is gevestigd op de begane grond van de gezamenlijke woning. Het is toegankelijk vanuit de hal, die ook toegang geeft tot het enige toilet beneden en de woonkamer. Het kantoor heeft niet afsluitbare ondoorzichtige glazen deuren naar het woongedeelte. Alle werkzaamheden van de firma worden verricht vanuit het kantoor. Zijn de kosten van het kantoor aftrekbaar?

De ondernemers vinden van wel omdat ze het zien als zelfstandige kantoorruimte. De daarmee samenhangende huisvestingskosten (bestaande uit gemeentelijke belastingen, schoonmaak-, energie- en onderhoudskosten) hebben ze dan ook in aftrek gebracht. De Belastingdienst is het hier niet mee eens. Hoe oordeelt de belastingrechter?

Volgens de rechter vormt de werkruimte in de woning niet een zelfstandig gedeelte van de woning. De kantoorruimte is op de begane grond gesitueerd, net als de woonkamer en de keuken van de woning. De werkruimte en woonruimte delen de voordeur, de hal en het sanitair van de begane grond. De werkruimte bezit daarmee onvoldoende zelfstandigheid ten opzichte van de woning om als zodanig verhuurd te kunnen worden aan een derde, ook al kan de werkruimte eenvoudig afsluitbaar gemaakt worden van het woongedeelte. Aangezien de werkruimte geen zelfstandig gedeelte van de woning vormt, zijn de kosten en lasten niet aftrekbaar.

Let op: Soms zijn de kosten van kantoor aan huis aftrekbaar. Er gelden echter bijzonder strikte voorwaarden. We adviseren u hier graag over.

Bent u op zoek naar een ervaren accountants- en belastingadvieskantoor?